Γιατί να επιλέξω Solarium;
ΠΟΙΑ ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΝΑ SOLARIUM;
- Είναι ανεξάρτητο από τις καιρικές συνθήκες. Μ’ ένα solarium κάθε στιγμή του ελεύθερου χρόνου μου αποτελεί ευκαιρία για ηλιοθεραπεία.
- Μπορώ άνετα να κατατάξω την ηλιοθεραπεία κατά την διάρκεια της μέρας: στο μεσημεριανό διάλειμμα, μετά το τέλος της δουλειάς, το σαββατοκύριακο.
- Μόνο για το μαύρισμα δεν χρειάζεται να προγραμματίσω πολύ νωρίτερα μακρινά ταξίδια σε ηλιόλουστες παραλίες- πολύ πιο άνετα και χαλαρά κάνεις την ηλιοθεραπεία σου στο σπίτι σου.
- Άψογο μαύρισμα- όπως κι αν είμαι ντυμένος.
- Διαρκές μαύρισμα: χωρίς συχνό μακιγιάρισμα.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Το μαύρισμα στο solarium αποτελεί την ιδανικότερη προετοιμασία για διακοπές. Πάντα είναι καλύτερα, όταν έχουμε προηγουμένως μαυρίσει λιγάκι από το “σπίτι μας”, αντί να πέσουμε με κάπως χλωμή επιδερμίδα αμέσως στον δυνατό ήλιο. Αυτό θα σας το βεβαιώσει και ο δερματολόγος σας. Επίσης, κάνουμε τα πρώτα μας μπάνια με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΜΕ ΤΟ SOLARIUM ΦΥΣΙΚΟ;
Το μαύρισμα με το solarium είναι φυσικό μαύρισμα, όπως αυτό του φυσικού ήλιου. Συμβαίνουν ακριβώς οι ίδιες βιολογικές διαδικασίες.
ΜΠΟΡΩ ΜΕ ΤΟ SOLARIUM ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ;
Ναι, αυτό μπορεί βεβαιότατα να γίνει! Μετά τις διακοπές βοηθάει το solarium στη διατήρηση και συντήρηση του μαυρίσματος που αποκτήσατε για περισσότερο χρονικό διάστημα.
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΩ ΜΕ ΤΟ SOLARIUM;
Μια επίσκεψη στο solarium χαλαρώνει. Κατά την διάρκεια της ηλιοθεραπείας μπορεί κανείς να ξεφύγει και να αποβάλλει το άγχος της ημέρας. Μετά από μια τέτοια φάση χαλάρωσης είμαστε πάλι σε φόρμα και σε ετοιμότητα.
ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ SOLARIUM ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ;
Όχι, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο:
- Ο ήλιος είναι επικίνδυνος, όταν δεν τον “χρησιμοποιούμε” ευσυνείδητα. Κατά τα άλλα είναι κάτι το θετικό.
- Το solarium είναι πιο εύκολο στη χρήση από τον ήλιο.
Prof. Wiskemann, Αμβούργο: Το ρίσκο του να κάθεται κανείς σ’ ένα μοντέρνο ” κρεβάτι ηλίου” ή κάτω από ένα μηχάνημα “γρήγορου μαυρίσματος” μπορεί να ρυθμιστεί πολύ καλύτερα από την ηλιοθεραπεία στην ύπαιθρο διότι τότε μπορεί κανείς να ρυθμίσει ακριβώς τη δόση της ακτινοβολίας.
Η διαδικασία του τεχνητού μαυρίσματος.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΤΑΝ ΜΑΥΡΙΖΟΥΜΕ;
Στην ουσία υπάρχουν δυο ειδών μαυρίσματα. Στην επιφάνεια του δέρματος, ακριβώς κάτω από την κεράτινη στοιβάδα, βρίσκονται οι ονομαζόμενοι κόκκοι μαυρίσματος. Σ΄ αυτούς τους κόκκους αντανακλάται η μακρού κύματος υπεριώδης ακτινοβολία (UVA), όπως εκπέμπεται από τον ήλιο ή το solarium. Και τότε συμβαίνουν διάφορα:
- Γίνεται ένα απευθείας μαύρισμα σε γκρι- καφέ χρώμα, το οποίο μετά από μια μέρα εξαφανίζεται,
- Δημιουργείται μια χρωστική ουσία χρώματος κόκκινου- καφέ. Αυτό το μαύρισμα είναι και το πραγματικό, που παραμένει για εβδομάδες και μήνες ανάλογα με τον τύπο του δέρματος. Στην συνέχεια, ενώ ο ήλιος μαυρίζει τους κόκκους μαυρίσματος που ήδη υπάρχουν, όπως προηγουμένως περιγράψαμε, ξεκινάει παράλληλα μια δεύτερη διαδικασία: Η ακτινοβολία UVA φτάνει στο βαθύτερα βρισκόμενο στρώμα και χτυπάει πάνω στις κυψέλες μαυρίσματος. Αυτές ενεργοποιούνται για να δημιουργήσουν νέους κόκκους μαυρίσματος. Οι νέοι κόκκοι ανεβαίνουν τώρα σιγά- σιγά προς τα επάνω και μπορούν να μαυρίσουν σε μερικές μέρες. Έτσι το μαύρισμα εκβαθύνεται.
ΜΑΥΡΙΖΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ “ΠΡΙΖΑΣ” ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΗΛΙΟ;
Στην ουσία ναι. Ένα μοντέρνο solarium εκπέμπει όμως πολύ λιγότερο UVB και UVA. Δηλαδή μαυρίζει κανείς γρηγορότερα, χωρίς να υφίσταται ο κίνδυνος εγκαύματος.
ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΙ ΦΑΚΙΔΕΣ Ή ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΕΡΜΑΤΙΚΟΙ “ΛΕΚΕΔΕΣ” ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ;
Ναι, μαυρίζουν περισσότερο από κάθε άλλο τμήμα του δέρματος, που δεν δέχτηκε ακτινοβολία και σ’ αυτούς ενεργοποιείται άμεσα το γκρίζο- καστανό απευθείας μαύρισμα, αφού το υπόλοιπο δέρμα χρειάζεται μερικές ημέρες για να ενεργοποιήσει το μαύρισμα. Μετά από 24 ώρες υποχωρεί αυτή η διαδικασία.
Τι είναι οι ακτίνες UVA & UVB;
Ο ήλιος εκπέμπει ένα μεγάλο φάσμα ορατών και αοράτων ακτινών, τις UVA, τις UVB και τις UVC. Οι UVA προκαλούν το μαύρισμα και ό, τι έπεται αυτού (γήρανση του δέρματος) ενώ είναι σε θέση να έχουν άλλοτε ευεργετικές και άλλοτε βλαπτικές επιδράσεις, οι οποίες εξαρτώνται από τη χρονική διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο. Οι UVB απορροφώνται από τα κοινά τζάμια, είναι υπεύθυνες για την σύνθεση της βιταμίνης D, θεραπεύουν δερματικές παθήσεις ενώ προκαλούν εγκαύματα, πρώιμη γήρανση ακόμη και καρκίνο του δέρματος. Τέλος, οι UVC, λόγω της τρύπας του όζοντος διαπερνούν την ατμόσφαιρα και φτάνουν σε εμάς. Οι κίνδυνοι από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι πολλοί, όπως σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά εγκαύματα, ηλίαση και θερμοπληξία, πρόωρη γήρανση του δέρματος, παρακαρκινικές δερματοπάθειες, καρκίνος δέρματος και φωτοδερματίτιδες ( παρατηρούνται σε υπό φαρμακευτική παρακολούθηση άτομα που εκτίθενται στον ήλιο). Επίσης τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα ή με εκτεταμένη λεύκη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Βέβαια εκτός από τους γνωστούς πλέον τεχνητούς τρόπους προστασίας, υπάρχουν και φυσικοί, όπως αυτός της μελανίνης. Η φυσική αυτή ασπίδα, παράγεται από τα μελανοκύτταρα και εναποτίθεται στο δέρμα απορροφώντας τις ακτίνες UVB. Η επιδερμίδα των μελαχρινών παράγει μεγάλες ποσότητες μελανίνης γι’ αυτό και μαυρίζουν πιο σύντομα σε αντίθεση με τους ξανθούς οι οποίοι συνήθως καίγονται ή αργούν αρκετά να αποκτήσουν το πολυπόθητο μαύρισμα.
Σωστό μαύρισμα. Πώς;
ΠΩΣ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΜΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗ “ΘΕΡΑΠΕΙΑ’ ΜΑΥΡΙΣΜΑΤΟΣ;
Θα πρέπει να εξακριβώσουμε:
- τον ατομικό τύπο δέρματος. Δηλαδή, την αντίδραση και την ευαισθησία απέναντι στον φυσικό ήλιο.
- τις ιδιαιτερότητες του μηχανήματος μαυρίσματος που θα χρησιμοποιήσουμε.
ΠΟΣΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ;
Σ’ όλο τον κόσμο ξεχωρίζουμε 4 τύπους δέρματος, σύμφωνα με την συμπεριφορά κατά το μαύρισμα απέναντι στον φυσικό ήλιο.
- Πολύ ευαίσθητο
- Ευαίσθητο
- Κανονικό
- Ανθεκτικό
ΠΩΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΙΑ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΜΑΥΡΙΣΜΑΤΟΣ;
Εδώ αντιδρούν οι τύποι του δέρματος, όπως όταν βρίσκονται κάτω από τον ήλιο. Το μαύρισμα που θέλει να κάνει κανείς διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο. Ανάλογα με το μερίδιο UVB των ειδικών solarium πρέπει ο χρήστης κι εδώ να είναι προσεκτικός. Σε solarium με λαμπτήρες UVA π.χ. της Philips, το ρίσκο είναι ιδιαίτερα χαμηλό, αφού στο γυαλί έχει ήδη ενσωματωθεί ένα φίλτρο μείωσης UVB.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ;
Την πρώτη φορά θα πρέπει να συμπεριφερθείτε όπως όταν βρισκόμασταν στην φυσική ηλιακή ακτινοβολία και στις επόμενες ηλιοθεραπείες: δε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αποσμητικά, αρώματα, διάφορα επικαλυπτικά καλλυντικά, διότι μπορεί να προκαλέσουν πανάδες ή εξανθήματα στο δέρμα. Επίσης να αποφεύγεται και η χρήση καλλυντικών προστασίας κατά του φωτός. Κατά την χρήση φαρμάκων θα πρέπει να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες χρήσης ή να ρωτήσετε τον γιατρό σας.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ SOLARIUM ΝΑ ΦΟΡΑΜΕ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ;
ια δυο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι η αποφυγή λευκών γραμμών. Ο δεύτερος είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα, σε συνδυασμό με τον ιδρώτα που θα δημιουργηθεί και το είδος του υλικού του κοσμήματος, να σχηματιστούν ερεθισμοί στο δέρμα.
Ερωτήματα πριν τη θεραπεία μαυρίσματος:
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ΝΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ, ΟΜΩΣ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ SOLARIUM;
Σίγουρα όχι απεριόριστα. Το μαύρισμα του solarium με λαμπτήρες φθορίου ίσως να κρύβει ένα ελάχιστο ρίσκο εγκαυμάτων, αφού η ακτινοβολία UVB φιλτράρεται, παρ’ όλα αυτά όμως θα πρέπει να απολαμβάνει κανείς το solarium με μέτρο, δηλαδή διάρκεια ακτινοβολίας 4-20′ turbo και 6-30′ medium. Και η έκθεση στον ήλιο γίνεται μεγαλύτερη, όταν το μαύρισμα που έχει προηγηθεί είναι βαθύτερο. Διότι, το μαύρισμα προστατεύει από εγκαύματα.
Ναι- μετά από ακτινοβολία UVA δημιουργείται ένας τόνος καφέ-γκρι. Αυτό είναι το άμεσο μαύρισμα, του οποίου η χροιά δεν είναι σταθερή και μετά από 24 ώρες αρχίζει να φεύγει.
ΔΕΝ ΜΑΥΡΙΖΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΥΤΟ;
Αυτό οφείλεται στον τύπο του δέρματος, π.χ. μια εξαιρετική περίπτωση του δερματικού τύπου Ι. Τότε θα έπρεπε να ρωτήσετε τον γιατρό σας. Σε μερικές περιπτώσεις είναι δυνατόν, με προσεκτική έκθεση στην ακτινοβολία να προκληθεί ένα ελαφρύ μαύρισμα. Στο solarium, με ελάχιστη ακτινοβολία UVB, πραγματοποιείται αυτή η αλλαγή πολύ καλύτερα απ’ ότι στον ήλιο.
ΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΑΘΟΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ;
Φυσικά, ναι. Όμως, το βάθος του μαυρίσματος στο δέρμα εξαρτάται από την ένταση της συσκευής μαυρίσματος και τον συνολικό χρόνο μαυρίσματος, αυτό σημαίνει ότι σ’ ένα μηχάνημα μαυρίσματος προσώπου με χαμηλή απόδοση πρέπει να εκτεθώ περισσότερο ή συχνότερα στην ακτινοβολία απ’ ότι π.χ. σ’ ένα μηχάνημα υψηλής απόδοσης μαυρίσματος στο σώμα.
ΠΟΤΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ, ΠΡΩΙ, ΜΕΣΗΜΕΡΙ Ή ΒΡΑΔΥ;
Η αντίδραση είναι εντελώς διαφορετική και πρέπει να δοκιμαστεί. Άλλοι το αισθάνονται χαλαρωτικό το πρωί και αναζωογονητικό το βράδυ και άλλοι το αντίθετο.
ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΕΚΤΕΘΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΣΕ SOLARIUM ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ;
Όχι, δεν συνιστάται κάτι τέτοιο, αφού θα μπορούσε να συσσωρευτεί πάρα πολύ μεγάλη δόση ακτινοβολίας, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πάθει κανείς έγκαυμα.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ SOLARIUM ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;
Εάν επιτρέπεται να εκτίθεστε στον φυσικό ήλιο, μπορείτε και στο solarium. Ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης, θα έπρεπε να αποφεύγεται η μεγαλύτερη έκθεση στην ακτινοβολία. Προτού την έκθεση είτε στον φυσικό ήλιο είτε σε solarium συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
ΓΙΑΤΙ ΜΑΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ;
Παραδείγματος χάριν στο εσωτερικό μέρος των χεριών και των ποδιών, υπάρχουν πολύ λιγότερες κυψέλες μαυρίσματος απ’ ότι στο υπόλοιπο δέρμα. Στο πρόσωπο, όπου μαυρίζουμε πολύ δύσκολα, έχουμε πιο παχύ στρώμα κερατοειδή. Το κερατοειδές αυτό στρώμα παίζει το ρόλο της προστασίας κατά της UVB, αφού το πρόσωπο είναι εκτεθειμένο όλο το χρόνο στον ήλιο. Συγχρόνως όμως μετριάζεται και το UVA. (ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ: έχουμε λιγότερη μελανίνη σε αυτά τα σημεία.)
Λόγω της ακτινοβολίας UVB στον ήλιο, μπορεί να διπλασιαστεί, η κερατοειδής επιφάνεια ( τα νεκρά κύτταρα του δέρματος). Η κερατοειδής επιφάνεια χαρακτηρίζεται σαν “ρόζοι του φωτός”. Αυτό σημαίνει μάλλον ένα “αγρίεμα” του δέρματος. Στον φυσικό ήλιο μπορούμε να μειώσουμε αυτή την αντίδραση μ’ ένα προϊόν προστασίας. Σ’ ένα solarium θα πρέπει να προτιμηθούν οι λαμπτήρες με μικρή ακτινοβολία UVA ή UVB που μπορεί σχεδόν να μετρηθεί , εάν δίνει κανείς βάση στο “λεπτό” δέρμα. ( Παραδείγματα: τοποθέτηση πετσετούλας, μείωση λαμπών προσώπου ή απενεργοποίηση ανάλογα το μηχάνημα).
Όχι, αυτό δεν είναι σκόπιμο διότι το solarium και ο φυσικός ήλιος έχουν σχετικά μεγάλη ομοιότητα. Μια ακριβής απάντηση στο ερώτημα αυτό, μπορεί να σας δώσει μόνο ο γιατρό σας.